Tagliatelle z łososiem i kaparami.

Tagliatelle z łososiem i kaparami Tagliatelle z łososiem i kaparami to idealne danie na szybką kolację w środku tygodnia – smaczny wędzony łosoś w kremowym kaparowym sosie, czarny świeżo mielony pieprz i tarty parmezan do tego lampka białego wytrawnego wina. Wydruk przepisu Tagliatelle z łososiem i kaparami. Tagliatelle z łososiem Dania Danie główne, Kolacja Kuchnia…

Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym

Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym Pulpety z indyka. Przepis ten stał się jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki z indyka są dietetyczne, smaczne, proste w przygotowaniu. Możemy serwować je w różnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti. Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez…

Szakszuka „Shakshouka”

Szakszuka śniadanie z bliskiegowschodu Szakszuka lub Shakshouka z języka Berberyjskiego oznacza dosłownie mieszanina, bałagan. Jest to potrawa z jaj sadzonych w sosie z pomidorów, papryki chili, czosnku i cebuli, często doprawiony kminem rzymskim (kuminem). Potrawa ta pochodzi z Tunezji i Algierii, a następnie wprowadzona została do kuchni izraelskiej, gdzie jest bardzo popularna. Przepis, który podam jest bazą do…

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback  Ziemniaki Hasselback pochodzenie  Przepis ma swoje korzenie w Szwecji i powstał najprawdopodobniej w 1953 roku stworzony przez Leifa Elissona z Värmland , który był szefem kuchni w restauracji Hasselbacken na Djurgården w Sztokholmie.  Popularność dania rozprzestrzeniła się na tyle, że  serwowana jest w restauracjach na całym świecie.  Ziemniaki Hasselback są znane również jako ziemniaczane akordeony, kremowe,…

Kotlety drobiowe z kaszą jaglaną i batatem.

Kotlety drobiowe z kaszą jaglaną i batatem. Wydruk przepisu Kotlety drobiowe z kaszą jaglaną i batatem. Smaczne, delikatne i na pewno nietuzinkowe kotlety drobiowe z kaszą jaglaną i batatem. Zamiast kurczaka możemy użyć równie dobrze indyka. Dania Danie główne Kuchnia Kuchnie świata Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 35 minut Czas oczekiwania 60 minut Porcje…

Żeberka na miodzie z morelą i śliwką

Żeberka na miodzie z morelą i śliwką Wydruk przepisu Żeberka na miodzie z morelą i śliwką Mega smaczne słodkie żeberka. Dania Danie główne Kuchnia Polska Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania 75 minut Porcje osoby Składniki 1,5 kg żeberka paski2 łyżki miód2 łyżki ketchup2 łyżki koncentrat pomidorowy250 ml woda100 gram suszone…

Podudzia kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z suszonymi pomidorami i fetą

Podudzia kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z suszonymi pomidorami i fetą Wydruk przepisu Podudzia kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z suszonymi pomidorami i fetą Kolejne efektowne i smaczne danie na obiad Dania Danie główne Kuchnia Polska Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 40 minut Czas oczekiwania 60 minut Porcje osób Składniki 10 szt podudzia kurczaka wytrybowane bez…

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Wydruk przepisu Tagiatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Bardzo szybkie, smaczne, efektowne i efektywne danie na romantyczny wieczór 😁. A i jeszcze koniecznie butelka białego wina. Dania Danie główne, Kolacja Kuchnia Włoska Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 35 minut Porcje osoby Składniki 20 szt…

Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem

Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem Wydruk przepisu Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowm sosie z zielonym pieprzem Soczyste polędwiczki w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem Dania Danie główne, Kolacja, Lunch Kuchnia Polska Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 35 minut Czas oczekiwania 50 minut Porcje osoby Składniki 2 szt polędwiczka wieprzowa200 ml bulion warzywny…

Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie

Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie   Może na początek trochę o samej polędwicy wieprzowej Polędwiczka znajduje się w tylnej części półtuszy wieprzowej, jest niezwykle delikatnym i plastycznym mięśniem. To długi, stosunkowo wąski mięsień lędźwiowy leżący wzdłuż grzbietu i przylegający do schabu. Drobno włóknista struktura sprawia, że jest mięsem najwyższej jakości, soczystym i kruchym. Ma stosunkowo niską…