Szakszuka „Shakshouka”

Szakszuka śniadanie z bliskiegowschodu Szakszuka lub Shakshouka z języka Berberyjskiego oznacza dosłownie mieszanina, bałagan. Jest to potrawa z jaj sadzonych w sosie z pomidorów, papryki chili, czosnku i cebuli, często doprawiony kminem rzymskim (kuminem). Potrawa ta pochodzi z Tunezji i Algierii, a następnie wprowadzona została do kuchni izraelskiej, gdzie jest bardzo popularna. Przepis, który podam jest bazą do…

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback  Ziemniaki Hasselback pochodzenie  Przepis ma swoje korzenie w Szwecji i powstał najprawdopodobniej w 1953 roku stworzony przez Leifa Elissona z Värmland , który był szefem kuchni w restauracji Hasselbacken na Djurgården w Sztokholmie.  Popularność dania rozprzestrzeniła się na tyle, że  serwowana jest w restauracjach na całym świecie.  Ziemniaki Hasselback są znane również jako ziemniaczane akordeony, kremowe,…

Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem

Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem Wydruk przepisu Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowm sosie z zielonym pieprzem Soczyste polędwiczki w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem Dania Danie główne, Kolacja, Lunch Kuchnia Polska Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 35 minut Czas oczekiwania 50 minut Porcje osoby Składniki 2 szt polędwiczka wieprzowa200 ml bulion warzywny…