Szakszuka „Shakshouka”

Szakszuka śniadanie z bliskiegowschodu Szakszuka lub Shakshouka z języka Berberyjskiego oznacza dosłownie mieszanina, bałagan. Jest to potrawa z jaj sadzonych w sosie z pomidorów, papryki chili, czosnku i cebuli, często doprawiony kminem rzymskim (kuminem). Potrawa ta pochodzi z Tunezji i Algierii, a następnie wprowadzona została do kuchni izraelskiej, gdzie jest bardzo popularna. Przepis, który podam jest bazą do…

Kotlety drobiowe z kaszą jaglaną i batatem.

Kotlety drobiowe z kaszą jaglaną i batatem. Wydruk przepisu Kotlety drobiowe z kaszą jaglaną i batatem. Smaczne, delikatne i na pewno nietuzinkowe kotlety drobiowe z kaszą jaglaną i batatem. Zamiast kurczaka możemy użyć równie dobrze indyka. Dania Danie główne Kuchnia Kuchnie świata Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 35 minut Czas oczekiwania 60 minut Porcje…

Krem z batatów

Krem z batatów Wydruk przepisu Krem z batatów Ciekawa propozycja, zupa – krem z batatów. Sycąca, a zarazem rozgrzewająca i najważniejsze, szybka i prosta w przygotowaniu. Dania Zupy Kuchnia Kuchnie świata Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 60 minut Porcje osoby Składniki 1 kg bataty2 szt marchewka1 szt cebula duża2 szt…

Krem z dyni

Krem z dyni to gęsta aksamitna zupa, której głównym składnikiem jest miąższ dyni, nadający jej charakterystyczny smak i żółto-pomarańczowy kolor. Zupa spożywana jest głównie jesienią i wczesną zimą ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń. Może być przyrządzana na bulionie wołowym, drobiowym i w wersji wegetariańskiej warzywnym, zaś sama dnia pieczona w piekarniku lub gotowana. Istnieją różne…