Krem z batatów

Krem z batatów Wydruk przepisu Krem z batatów Ciekawa propozycja, zupa – krem z batatów. Sycąca, a zarazem rozgrzewająca i najważniejsze, szybka i prosta w przygotowaniu. Dania Zupy Kuchnia Kuchnie świata Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 60 minut Porcje osoby Składniki 1 kg bataty2 szt marchewka1 szt cebula duża2 szt…

Jajka faszerowane pastą awokado z łososiem

Jajka faszerowane pastą awokado z łososiem Wydruk przepisu Jajka faszerowane pastą awokado z łososiem Prosta przystawka, idealne połączenie łososia, awokado i jajka Dania Przystawki Kuchnia Polska Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 10 minut Czas oczekiwania 30 minut Porcje osoby Składniki 10 szt jajka1 szt awokado hass200 gr łosoś wędzony1 łyżka majonez1/2 szt cytryna1 pęczek…

Żeberka na miodzie z morelą i śliwką

Żeberka na miodzie z morelą i śliwką Wydruk przepisu Żeberka na miodzie z morelą i śliwką Mega smaczne słodkie żeberka. Dania Danie główne Kuchnia Polska Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania 75 minut Porcje osoby Składniki 1,5 kg żeberka paski2 łyżki miód2 łyżki ketchup2 łyżki koncentrat pomidorowy250 ml woda100 gram suszone…

Podudzia kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z suszonymi pomidorami i fetą

Podudzia kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z suszonymi pomidorami i fetą Wydruk przepisu Podudzia kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z suszonymi pomidorami i fetą Kolejne efektowne i smaczne danie na obiad Dania Danie główne Kuchnia Polska Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 40 minut Czas oczekiwania 60 minut Porcje osób Składniki 10 szt podudzia kurczaka wytrybowane bez…

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Wydruk przepisu Tagiatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Bardzo szybkie, smaczne, efektowne i efektywne danie na romantyczny wieczór 😁. A i jeszcze koniecznie butelka białego wina. Dania Danie główne, Kolacja Kuchnia Włoska Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 35 minut Porcje osoby Składniki 20 szt…

Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem

Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem Wydruk przepisu Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowm sosie z zielonym pieprzem Soczyste polędwiczki w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem Dania Danie główne, Kolacja, Lunch Kuchnia Polska Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 35 minut Czas oczekiwania 50 minut Porcje osoby Składniki 2 szt polędwiczka wieprzowa200 ml bulion warzywny…

Mule po marynarsku ( moules marinières), małże na białym winie.

Mule po marynarsku ( moules marinières), małże na białym winie. Wydruk przepisu Mule po marynarsku ( moules marinières), małże na białym winie. Dania Kolacja, Przystawki Kuchnia Francuska Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 6-8 minut Czas oczekiwania 25 minut Porcje osoby Składniki 1 kg mule2 szt szalotki2 szt ząbek czosnku1 szt papryka chilli3 łyżki oliwa100…

Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie

Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie   Może na początek trochę o samej polędwicy wieprzowej Polędwiczka znajduje się w tylnej części półtuszy wieprzowej, jest niezwykle delikatnym i plastycznym mięśniem. To długi, stosunkowo wąski mięsień lędźwiowy leżący wzdłuż grzbietu i przylegający do schabu. Drobno włóknista struktura sprawia, że jest mięsem najwyższej jakości, soczystym i kruchym. Ma stosunkowo niską…

Gulasz Węgierski „Gulyas”, „Pörkölt”

Gulasz (węg. pörkölt, słow. perkelt) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie. Trochę historii Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach….

Krem z dyni

Krem z dyni to gęsta aksamitna zupa, której głównym składnikiem jest miąższ dyni, nadający jej charakterystyczny smak i żółto-pomarańczowy kolor. Zupa spożywana jest głównie jesienią i wczesną zimą ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń. Może być przyrządzana na bulionie wołowym, drobiowym i w wersji wegetariańskiej warzywnym, zaś sama dnia pieczona w piekarniku lub gotowana. Istnieją różne…