Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie

Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie

foto.lysygotuje

 

Może na początek trochę o samej polędwicy wieprzowej

Polędwiczka znajduje się w tylnej części półtuszy wieprzowej, jest niezwykle delikatnym i plastycznym mięśniem. To długi, stosunkowo wąski mięsień lędźwiowy leżący wzdłuż grzbietu i przylegający do schabu. Drobno włóknista struktura sprawia, że jest mięsem najwyższej jakości, soczystym i kruchym. Ma stosunkowo niską zwartość tłuszczu w 100g  zaledwie 3,5g przez to barwę ciemno-różową, dość wysoką zawartość białka 26g, a 100 g polędwiczki to tylko 🙂 143 kcal.

Możemy ją smażyć, piec, dusić, gotować, wędzić. Po przez swoją drobno włóknistą budowę jest mięsem, które nie wymaga długiej obróbki termicznej i wysokiej temp 145 -160°, według najnowszych zaleceń najlepszą temperaturą wewnętrzną przy której mięso jest soczyste i miękkie, a zarazem gotowe do spożycia jest 63°C. Przed pokrojeniem polędwiczek pieczonych lub smażonych w całości obowiązkowo musimy dać im odpocząć min. 3 min.

A teraz do rzeczy.

Polędwiczki… smażyć, piec, dusić? Nie, biorąc pod uwagę, że do polędwiczek zaplanowałem podać pieczone ziemniaki hasselback oraz dip z mocno czosnkowego zielonego ogórka, dlatego idealnie pasującą techniką obróbki będzie grillowanie. Zazwyczaj polędwiczki obsmażam i duszę w białym winie tworząc różne sosy serowe, śmietanowe, koperkowe, grzybowe lub pieprzowe, ale dzisiaj trochę brakuję mi czasu. Wszystko możemy przygotować wcześniej, mięso marynujemy w przyprawach i odstawiamy do lodówki, ziemniaki obieramy nacinamy i zalewamy w naczyniu zimną wodą by niepoczerniały, do masła przeciskamy ząbki czosnku doprawiamy solą i ziołami tworząc aromatyczny dodatek do ziemniaków. Tak przygotowane produkty wystarczą później by w niespełna godzinę podać obiad.

Parę uwag

Polędwiczki przygotowujemy na patelni grillowej lub tak jak w moim przypadku na grillu elektrycznym. Nie ma potrzeby by polędwiczki rozbijać, jest to tak delikatne mięso, że wystarcz rozpłaszczyć ręką.  Podczas pieczenia ziemniaków przygotowujemy dip z zielonego ogórka, a 15 minut przed końcem pieczenia zaczynamy grillować polędwiczki. Grillujemy 5-7 minut z każdej strony zwracając uwagę na to by ich nie  przesuszyć.

foto.lysygotuje

 

Wydruk przepisu
Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10-14 minut
Czas oczekiwania 2-3 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10-14 minut
Czas oczekiwania 2-3 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy ze wszelkich błonek i przerostów.
  2. Kroimy na dwu centymetrowe madaliony i rozbijamy dłonią.
  3. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie obtaczamy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Grillujemy z każdej strony 5-7 minut.
  5. Możemy podać np. Z ziemniakami hasselback i dipem z zielonego ogórka.
  6. Smacznego.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *