Krem z batatów

Krem z batatów

Wydruk przepisu
Krem z batatów
Ciekawa propozycja, zupa - krem z batatów. Sycąca, a zarazem rozgrzewająca i najważniejsze, szybka i prosta w przygotowaniu.
Dania Zupy
Kuchnia Kuchnie świata
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
osoby
Dania Zupy
Kuchnia Kuchnie świata
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. Posiekaną cebulę, czosnek i chilli smażymy na rozgrzanej oliwie w garnku aż się wszystko zeszkli.
  2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę bataty i marchewkę. Smażymy ok. 10 minut.
  3. Podlewamy bulionem, ścieramy skórkę z limonki, dodajemy posiekany imbir i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
  4. Gdy bataty i marchewka są już miękkie całość blendujemy na gładką masę. Wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy pieprzem, solą, wyciskamy sok z połowy limonki, podgrzewamy do zagotowania.
  5. Gotową zupę rozlewamy do misek, możemy udekorować kleksem z mleczka kokosowego, chilli, prażonymi pistacjami lub ulubionymi kiełkami. Smacznego 🙂
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *