Krem z dyni

Krem z dyni to gęsta aksamitna zupa, której głównym składnikiem jest miąższ dyni, nadający jej charakterystyczny smak i żółto-pomarańczowy kolor. Zupa spożywana jest głównie jesienią i wczesną zimą ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń. Może być przyrządzana na bulionie wołowym, drobiowym i w wersji wegetariańskiej warzywnym, zaś sama dnia pieczona w piekarniku lub gotowana. Istnieją różne wersje zupy, np. z imbirem, curry, chilli, mleczkiem kokosowym, serem.

Moją ulubioną na chłodne jesienne dni jest wersja z imbirem, chilli i mleczkiem kokosowym, rozgrzewająca lekko pikantna i pełna aromatów. 

Wydruk przepisu
Krem z dyni
Dania Zupy
Kuchnia Kuchnie świata
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 45 minut
Porcje
osób
Składniki
Dania Zupy
Kuchnia Kuchnie świata
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 45 minut
Porcje
osób
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i jeżeli tego wymaga odkrawamy skórę.
  2. Pokrojoną dynie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dorzucamy marchewkę, ząbki czosnku, chilli i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku temp. 180 stopni 20-25 minut.
  3. Pora kroimy w plastry i przesmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy upieczoną dynię z chilli i czosnkiem, marchew, wlewamy 200 ml bulionu, ścieramy imbir i gotujemy ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wszystko blendujemy, dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze przez chwilę gotujemy na małym ogniu.
  5. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy paprykę słodką i ostrą oraz jeżeli krem jest zbyt gęsty resztę bulionu.
  6. Krem możemy ozdobić prażonymi pestkami dyni, grzankami, groszkiem ptysiowm, natką pietruszki lub jogurtem według uznania.
  7. Smacznego
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *