Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem w cieście francuskim

Piersi kurczaka, szpinak, ser, czosnek wszystko zapieczone we francuskim cieście podany z mixem sałat to idealny pomysł na obiad.

Wydruk przepisu
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem w cieście francuskim
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozmrożony szpinak smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, rozdrobniony zielony pieprz i doprawiamy solą. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę.
  2. Pierś nacinamy tworząc kieszonkę, wypełniamy farszem i wkładamy plaster sera. Pierś doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Ciasto francuskie dzielimy na pół i po obu stronach nacinamy 2 cm szerokości paski w które zawiniemy pierś. Ciasto zakładamy na ułożonej piersi na przemian w tzw. jodełkę.
  4. Układamy zawinięte piersi na papierze do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy ok. 40 min. aż zarumieni się ciasto.
  5. Smacznego!
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *