Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem

Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem

Wydruk przepisu
Polędwiczka wieprzowa w winno-śmietanowm sosie z zielonym pieprzem
Soczyste polędwiczki w winno-śmietanowym sosie z zielonym pieprzem
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 35 minut
Czas oczekiwania 50 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 35 minut
Czas oczekiwania 50 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. Polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z przerośli, błonek i kroimy na grube dwu-centymetrowe medaliony. Każdy medalion delikatnie rozgniatamy otwartą dłonią, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem .
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy polędwiczki 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy
  3. Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy patelni) wrzucamy pokrojone szalotki, gdy się zeszklą podlewamy winem. Kiedy wino się zredukuje, a alkohol odparuje, podlewamy bulionem i śmietanką, dodajemy musztardę, przesiekany częściowo zielony pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku
  4. W momencie kiedy wszystkie składniki sosu się połączą i chwilę pogotują dodajemy usmażone polędwiczki
  5. Gotujemy przez około 15-25 minut na małym ogniu do momentu kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje, a polędwiczki będą miękkie.
  6. Smacznego!
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *