Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym

Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym

Pulpety z indyka. Przepis ten stał się jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki z indyka są dietetyczne, smaczne, proste w przygotowaniu. Możemy serwować je w różnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti.

Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez dietetyków poprzez wysoką wartość odżywczą i stosunkowo niską kaloryczność. Pierś indyka jest najchudszym mięsem, źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. 100g mięsa indnyka zawiera ok. 29g białka. Dla porównania – 100g pierś kurczaka zawiera ok. 20g białka. 200-gramowy kotlet z piersi indyka to zaledwie 160 kcal. Taki sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny – 260 kcal. W mięsie indyczym jest też znacznie mniej niż w innych mięsach cholesterolu.

 

 

Wydruk przepisu
Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym
Pyszne pulpeciki z płatkami jaglanymi i siemieniem lnianym.
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
osoby
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. Mięso mielimy na drobnym oczku, dodajemy płatki jaglane, siemię lniane, posiekany pęczek koperku, cebule starte na drobnej tarce, jajka, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy na pół godziny.
  2. Zagotowujemy bulion i dodajemy marchewki starte na grubej tarce.
  3. Mięso ma dość luźną konsystencję,więc kulki formujemy mokrymi dłońmi i wrzucamy bezpośrednio na gotujący się bulion
  4. Gotujemy ok 15 minut, ugotowane pulpety wypływają na wierzch. Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy bulionem. Zaciągamy sos i zagotowujemy. Na samym końcu dodajemy do sosu drobno posiekany koperek.
  5. Smacznego.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *