Sałatka cezar z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Cezar – rodzaj popularnej sałatki, której głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan.

Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Jest to najpopularniejsza historia powstania sałatki Cezar, ale nie brakuje też innych wersji.

Źródło. Wikipedia

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Cezar_(sałatka)

Wydruk przepisu
Sałatka cezar z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Bardzo prosta, smaczna i efektowna sałatka. Chrupiąca sałata rzymska, chipsy z boczku i aromatyczny sos cezar.
Kuchnia Włoska
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
Osoby
Składniki
Kuchnia Włoska
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
Osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotowanie sosu: do blendera dodać żółtko, czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire, olej i miksować aż sos będzie gęsty i puszysty. Wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem, w razie potrzeby dodać wodę (około 1 - 2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji).
  2. Jajka ugotować na twardo, boczek rozłożyć na papierze do pieczenia przykryć drugim arkuszem i piec w piekarniku przez 10 minut temp. 200°. Po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym.
  3. Bagietkę pokroić w kostkę, skropić olejem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i piec ok. 5 min aż grzanki się zarumienią.
  4. Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Następnie wykładamy jajka pokrojone na ćwiartki, pomidorki przekrojone na pół, chipsy z boczku i grzanki. Skrapiamy sosem, posypujemy startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Smacznego
Pozostałe informacje

Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *