Mini serniczki z frużeliną wiśniową

Wydruk przepisu
Mini serniczki z frużeliną wiśniową
Przepyszne, proste w wykonaniu słodkie miniserniczki waniliowe zbalansowane kwaśną frużeliną wiśniową.
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 40 minut
Porcje
papilotek
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 40 minut
Porcje
papilotek
Sposób przygotowania
  1. Ciastka (markizy albo herbatniki) przekładamy do woreczka strunowego i przy pomocy wałka lub tłuczka rozdrabniamy. Do każdej papilotki dodajemy ok. 1 łyżki rozdrobnionych ciastek, które posłużą jako spód naszych serniczków. By zachować kształt papierowe papilotki umieszczamy w foremkach do muffinek.
  2. Ser twarogowy, ricottę, budyń, cukier, jajko oraz ekstrakt waniliowy miksujemy delikatnie na jednolitą masę.
  3. Masą serową uzupełniamy kokilki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180° góra-dół, pieczemy 20 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do przestygnięcia, na wierzchu wykładamy frużelinę wiśniową.
  5. Frużelina: Do garnka dodajemy mrożone wiśnie, cukier, sok z połowy cytryny, gotujemy. Gdy po ok. 15 min wiśnie zaczną się gotować i rozpadać, zlewamy do miseczki sok w którym rozpuszczamy mąkę i z powrotem wlewamy do garnka. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż zgęstnieje.
  6. Smacznego
Udostępnij ten przepis

2 Comments Add yours

  1. Kasia pisze:

    Pychotka 😀

  2. Basia K. pisze:

    Robię takie serniczki z serkiem homogenizowanym, spróbuje teraz z ricottą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *