Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi.

Wydruk przepisu
Tagiatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Bardzo szybkie, smaczne, efektowne i efektywne danie na romantyczny wieczór 😁. A i jeszcze koniecznie butelka białego wina.
Kuchnia Włoska
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 35 minut
Porcje
osoby
Kuchnia Włoska
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 35 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. Tagliatelle gotujemy wg. przepisu. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy szalotkę, czosnek i chilli.
  2. Rozmrożone krewetki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.Gdy mamy krewetki surowe oddzielamy odwłok od tułowia, zdejmujemy pancerz i usuwamy po przez nacięcie wzdłużne resztę układu pokarmowego (czarna nitka).
  3. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy krewetki, pokrojone pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok. 2-3 min. Podlewamy winem, zwiększamy palnik i smażymy następne 2-3 min. aż wino zredukuje swoją objętość.
  4. Na koniec dodajemy łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Do powstałego sosu przekładamy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Po wyłożeniu na talerz całość posypujemy świeżo startym parmezanem.
  5. Smacznego!
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *