Żeberka na miodzie z morelą i śliwką

Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 60 minut |
Czas oczekiwania | 75 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1,5 kg żeberka paski
- 2 łyżki miód
- 2 łyżki ketchup
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 250 ml woda
- 100 gram suszone morele
- 100 gram suszone śliwki
- sól
- pieprz
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Umyte, osuszone i po porcjowane żeberka doprawiamy solą i pieprzem.
- Obsmażamy na patelni i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 60 min, aż żeberka zmiękną.
- Miód (najlepiej w stanie płynnym) mieszamy z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Po 60 min gdy żeberka są już miękkie dodajemy powstały sos do naczynia żaroodpornego równomiernie rozkładając, obkładamy morelami i śliwkami.
- Całość zapiekamy jeszcze przez 20 - 30 min w piekarniku.
- Smacznego 🙂
Udostępnij ten przepis