Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

 Ziemniaki Hasselback pochodzenie 

Przepis ma swoje korzenie w Szwecji i powstał najprawdopodobniej w 1953 roku stworzony przez Leifa Elissona z Värmland , który był szefem kuchni w restauracji Hasselbacken na Djurgården w Sztokholmie.  Popularność dania rozprzestrzeniła się na tyle, że  serwowana jest w restauracjach na całym świecie.  Ziemniaki Hasselback są znane również jako ziemniaczane akordeony, kremowe, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki stosowane w przygotowaniu

Podstawowa tradycyjna receptura ziemniaka Hasselback wymaga użycia ziemniaków, czosnku, płatków czerwonej papryki, oliwy z oliwek, ziół, soli. Połączenie ziół i przypraw, które nadają charakter potrawie ograniczone jest tylko przez wyobraźnię i zależą od osobistych preferencji.

Przygotowanie

Ziemniaki możemy  obierać, albo przygotowywać w mundurkach. Wyszorowane lub obrane ziemniaki nacinamy co 2-3 mm  tak by tworzyły harmonijkę z wierzchu, ale by były połączone na dole. Do tego celu możemy użyć drewnianej łyżki, kładziemy ziemniaka na łyżce i nacinamy do momentu zetknięcia noża z łyżką. Smarujemy olejem lub masłem, przyprawiamy wedle uznania i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, po 30 minutach wyjmujemy i smarujemy ponownie i dopiekamy następne 30- 40 minut w zależności  od wielkości ziemniaków.

Serwowanie

Danie serwowane jest na gorąco i może być przystawką, przekąską lub częścią głównego posiłku obiadu lub kolacji.

Wydruk przepisu
Ziemniaki Hasselback
Miękkie i kremowe wewnątrz, chrupiące na zewnątrz.
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 60-70 minut
Czas oczekiwania 80 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 60-70 minut
Czas oczekiwania 80 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieramy lub dokładnie myjemy, nacinamy.
  2. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i suszonym tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Wierzch każdego ziemniaka smarujemy powstałym aromatycznym masłem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżym tymiankiem.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220, po 30 minutach wyjmujemy i smarujemy ponownie czosnkowym masłem. Dopiekamy jeszcze 30-40 minut aż ziemniaki się zarumienią i będą miękkie w środku. Możemy podać na obiad np. z grillowanymi polędwiczkami. Smacznego 🙂
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *